Alvar Aalto

The functionalist architect who became a world renowned name in the furniture design history

Alvar Aalto

Født: 1898 i Kuortane, Finland. Død: 1976 i Helsinki, Finland


Alvar Aalto er, uden sammenligning, det største finske navn indenfor møbelarkitekturen gennem tiderne. På trods af det faktum, var det ikke oprindeligt i møblernes verden Aaltos fokus lå, det var rettet mod bygningsarkitekturen.

Aalto påbegyndte sin karriere i 1916, hvor han startede sit arkitektstudie på det teknologiske universitet i Helsinki. Hans studier blev afbrudt af den finske borgerkrig, hvilken han personligt udkæmpede. Da borgerkrigen sluttede, fortsatte Aalto hans studier og blev færdig i 1921 - i hvilken periode han udformede hans første reelle bygningsværk, et hus til hans forældre i Alajärvi, Finland. Aalto åbnede i 1923, hans egen tegnestue i Jyväskylä, og designede hovedsagligt mindre én-families huse i byen.

I 1924 gifter Aalto sig med arkitekt Aino Marsio (senere Aino Aalto), og dette bånd bliver vigtig i historien om Aaltos rolle i møbelarkitektuen. Han begyndte at designe møbler, som en naturlig forlængelse af hans arkitektoniske tankegang, og ønskede at kreere en fuldkommenhed samt konsensus i balancen mellem bygning og interiør - en tankegang som, blandt andet, danske Arne Jacobsen bestemt også førte ud i livet. Det første eksempel på dette, blev da Aalto i 1929 fik tildelt opgaven at designe det store Paimio Tuberkulose Sanatorium. Bygningen stod færdig i 1933, og Aalto besluttede i processen at udforme den komplette indretning til bygningen, hvilket foregik i et tæt samarbejde med hans kone Aino. Udaf dette projekt tilblev to af Aaltos største møbelklassikere, nemlig Taburet 60 og Paimio-lænestolen, hvilke har været i stor produktion siden. Ægteparret starter sammen ARTEK i 1935, som en platform til at sælge og udbrede deres møbeldesign. Firmaet eksisterer stadig i dag, og er tilnærmelsesvist synonymt med finsk møbelarkitektur.


Køb en møbelklassiker af Alvar Aalto
I KLASSIK forhandler vi de originale møbler af store designere som Alvar Aalto. Det betyder, at det enkelte møbel nemt kan være over 50 år gammelt, men både Aalto og hans samtidige kollegaer fuldendte ikke bare form og funktion i deres møbler; de blev også produceret i uhørt høj kvalitet, hvorfor de i dag kun fremstår endnu smukkere. Finder du ikke den vare eller møbel, du leder efter, så kontakt os gerne med din forespørgsel på support@klassik.dk eller telefon 33 33 90 60. Du er naturligvis også altid velkommen til at besøge os i butikken og opleve mange af de klassiske møbler på egen hånd.