Kaare Klint

It is not without reason that Kaare Klint is called the father of modern furniture art. As founder of the School of Furniture Design, he led the way for future furniture designers such as Hans J. Wegner and Børge Mogensen.

Kaare Klint

Født: 1888 på Frederiksberg. Død: 1954 i København


”Orden skaber grundlaget for Skønhed” – Kaare Klint


Kaare Jensen Klints karriere begyndte med ønsket om at være kunstner, og Klint viste sig da også som et betydeligt talent. Som helt ung gik han på P.S. Krøyers Skole og havde bl.a. Johan Rohde som lærer. Som kun 16-årig arbejdede han med dekorationerne på Københavns Rådhus, hvilket fortæller lidt om Klints talent. Kaare Klint fortsatte med at male gennem hele livet, men skiftede karriere, da hans far, arkitekt Peder Vilhelm Jensen Klint, tog ham i lære som arkitekt.

Under sin fars vinger lærte den unge Kaare Klint i en tidlig alder at arbejde seriøst og ambitiøst med sit fag. Ligesom sin far var han grundig, søgte roen og fordybede sig i materialet med bevidstheden om sin arv. Han var dygtig, og i 1914 fik han sin første store opgave: at tegne inventaret til Faaborg Museum sammen med Carl Petersen. Her tegnede Kaare Klint den kendte Faaborg-stol, hvor den 26-årige arkitekt udviste et formidabelt tegnetalent ved at skabe en let og flytbar karmstol uden overflødigheder. Senere fik han til opgave at tegne inventaret til bl.a. Thorvald Staunings statsministerkontor, Thorvaldsens Museum, Glyptoteket og Davids Samling.

Skolen for Møbelkunst og Rumudstyr på Kunstakademiet blev sat i søen med Kaare Klint i spidsen, hvor han underviste fra 1924 til sin død i 1954. Det var hans alsidige viden og brede erfaring inden for møbler, bygningsværker og anlægsarbejder, der sammen med hans pædagogiske evner og hans altid grundige studier gav ham jobbet. En af Klints mest kendte elever var Børge Mogensen, som Klint håbede på ville efterfølge ham som professor. Han var nemlig den elev, der bedst havde været i stand til at udbrede Kaare Klints tanker om møbler til hele folket. En tanke Børge Mogensen videreførte i praksis som leder hos FDB Møbler. Udover Børge Mogensen, prægede Klint desuden et stort kuld af Danmarks største møbelarkitekter som Ole Wanscher, Mogens Koch, Edvard Kindt-Larsen og Arne Karlsen.

Kaare Klint var åben i forhold til sine inspirationskilder og nød stor inspiration fra engelske, kinesiske- og sydeuropæiske møbler. Klint var tilhænger af at bygge videre på traditioner, og hans stil kan betegnes som klassisk – med et moderne twist. Klint skar det unødvendige pynt af sine inspirationskilder og forenklede dem. Blandt hans mest kendte møbler kan nævnes: Faaborg-stolen, Safari-stolen, Kirke-stolen, Den Røde Stol, MIX Chair, Additionssofaen blandt mange andre.

Klint samarbejdede med en række møbelproducenter som Rud. Rasmussen Snedkerier, Willy Beck, Bernstorffsminde Møbelfabrik, N. C. Jensen Kjær, Fritz Hansen, N. M. Rasmussen m.fl.


Køb en møbelklassiker af Kaare Klint
I KLASSIK forhandler vi de originale møbler af store designere som Kaare Klint. Det betyder, at det enkelte møbel nemt kan være over 50 år gammelt, men både Kaare Klint og hans samtidige kollegaer fuldendte ikke bare form og funktion i deres møbler; de blev også produceret i uhørt høj kvalitet, hvorfor de i dag kun fremstår endnu smukkere. Finder du ikke den vare eller møbel, du leder efter, så kontakt os gerne med din forespørgsel på support@klassik.dk eller telefon 33 33 90 60. Du er naturligvis også altid velkommen til at besøge os i butikken og opleve mange af de klassiske møbler på egen hånd.